Ana Sayfa

 
 

Edebiyat

 
 

Öyküler

 
 

Makaleler

 
 

Şiirler

 
 

Tiyatro

 
 

Hakkımızda

 
 

İletişim

 
     
  Hidayet Karakuş
S.Samiye SEZEN
Serap DURMUŞ
Figen DEMİRCAN
Hüseyin Durmuş
Sibel USTAEL
 
 

 
   
     
 

YAZILARINIZI
BEKLİYORUZ





kafiyenet okurlarının siteye katkılarını bekliyoruz.
Yazılarınızı iletin, yayınlansın.
Şimdiden katkılarınız için teşekkür ederiz.

İletişim adresi olarak
yazi@kafiye.net
adresini kullanabilirsiniz.

 
     
     
   MAKALELER
  SÖYLEŞİ
HÜSEYİN  DURMUŞ
 
 

                               
           
 İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT 

            Selam dostlarım. Kışın kendisini iyice hissettirdiği şu günlerde Sibirya soğukları ile aranız nasıl? Benim soğuklarla aram iyidir. Bu nedenle hiçbir sıkıntım yok doğrusu. Ama sizler bana aldırmayın, sağlığınıza dikkat edin. Yoksa doktora giderek bir de sıraya girme sıkıntısı yaşayacaksınız. Siz siz olun sağlığınıza dikkat edin. Hani; “ Şimdi bu karda kışta kıyamette; sabah erkenden kalkacağım, giyineceğim, sağlık karnemi arayacağım, bulacağım, sonra hastaneye ve ya sağlık ocağına gideceğim...” sözlerini düşünmeye başlarsınız. Siz siz olun, bu nedenle üşengeçlik yapmamak için sağlığınıza özen gösteriniz.
            Sevgili dostlarım. Ben aralık ayının başından itibaren sabah kahvaltılarını mutlaka zamanında yaparım. Tatil bile olsa yine kalkar sabah kahvaltımı yaparım. Kahvaltıda; zeytin, peynir, reçel ve ya tahin-pekmezin karışımını soframdan eksik etmem. Bunun için sizlerde bu karışımı sofranızdan eksik etmeyin. Doğal besinlerle sağlığımızı korumak zorundayız. Şimdi bazılarınız kızacak, hatta; “ Hadi be sende, senin tuzun biberin kuru. Sabah sabah bunları ben nasıl yerim?” diyebilirsiniz. Ama sağlık önemli ise bu işlevi de yerine getirirsiniz. Ben hastane kapılarından ayrılmam diyorsanız, tavsiyeme uymak zorunda değilsiniz.
            Asıl konumuza gelelim sevgili dostlarım. İster yazın, isterse kışın fark etmez. Ne zaman olursa olsun, ne zaman rahatsızlanırsa rahatsızlanınız; ancak sağlığınız yerinde durmasını dilerim. Rahatsızlığınız nedeniyle doktora gidilince doktorun vermiş olduğu tedavi biçimini, ilaç uygulamasını tam olarak ve kuralına göre tedavinizi sürdürünüz lütfen. Siz siz olun kullanım kuralları dışına çıkmayınız. Hani biz israfı seven insanlarız. Bir de Türk ulusu olarak en büyük meziyetimiz “SABIRSIZ İNSANLAR” olmamızdır. Doktora gideriz, ilaçlarımızı alırız, en geç ikinci günü kendi sağlığımıza kavuşmayı hemen isteriz. Ya da üçüncü gün ilaçları keseriz. İyileşemedim diye ve tekrar sil baştan hastaneye, sağlık ocağına giderek derdimizi anlatacak doktor ararız. Bir dakika dostlarım. İşte burada biraz duraklayalım. Çünkü burası çok önemli biliyor musunuz? Burası bizim için, sağlığımız için, Türk ekonomisi ve ihtiyacımız olan ilaçlar açısından önemli. Bununla ilgili sizlere söyleyeceklerim var. Bu nedenle benim önerilerimi dinlerseniz sevinirim. Buna göre:
            1-  Doktora giden hastaların uyması gereken kuralları var. Bu kurallara göre:
                a)  Doktorun vermiş olduğu ilaçların kullanımını aynen uygulamalısınız. Ne olursa olsun size sunulan tedavi yöntemini terk etmeyiniz. Ancak ilaç kullanımında bir sıkıntı ve ya yan etkisi olmuşsa kullandığınız ilaçları ilinize alarak hangi doktor size o ilaçları vermiş ise o doktoru bularak sorununuzu anlatınız.
                b)  İlaç kullanımı ve tedavi süresinin 7 günü kapsadığını düşünürseniz; bu tedaviyi normal olarak sürdürmelisiniz. Tabiî ki uzun süreli tedavi gerektiren sağlık sorunlarını da daima doktora danışarak yürütmekte yarar var.
            2-  iki ve ya üç gün içerisinde hemen ayağa kalkamayabiliriz. Bir de kendi kendimize; “Ben iyileşmedim, bu ilaçlar bana iyi gelmedi.”diyerek ilaçları kesip yeni bir doktora sakın gitmeyin. Eğer iyileşmediğinize inanıyorsanız ve doktorunuzu değiştirmek istiyorsanız, o zaman yapacağınız ilk iş; size verilen ilaçları yanınıza alarak gideceğiniz doktora göstermeyle başlayacaksınız. Bunun nedeni ise sizi muayene edecek olan doktorun daha sağlıklı karar vermesini sağlamak olacaktır. Sevgili dostlarım, sizi muayene edecek olan doktor en azından sizin daha önceden tedaviye yönelik bir çalışmanın başlandığını   bilmesi, sizin sağlığınız için sizi yönlendirme konusunda da bilgi sahibi olarak yeni bir öneri tedavisi ve ya aynı tedavinin devamı niteliğinde bir tedavi şekli önerebilir. Bu durumda doktorların her türlü önerisine uymak zorunluluğumuz var.

             3-  Kendi kafamıza göre tedaviyi kesip, doktorları değiştirirsek, vücudumuzda yanlış ilaç stokuna neden olur ve vücudumuzda zararlı toksinlerin birikmesine neden olursunuz. Bu durumun ileride tedavilerde cevap alınamayacak olumsuz ilaç yüklemesine de neden olmuş olursunuz. Siz siz olun bu yanlışı lütfen yapmayınız sevgili dostlarım.
             4-  Kullanım için almış olduğunuz ilaçları kullanmadınız ve ya kullanmaktan kendi isteğiniz ile vazgeçtiyseniz, evde stok etmiş olduğunuz ilaçları toplayarak en yakın bir sağlık ocağına ve ya hastanelere götürünüz. Sizin kullanmadığınız bu ilaçlar; ilaç alma imkanı olmayan fakirlere tedavi amaçlı olarak geri dönmüş olsun ve boşu boşuna israf edilmemiş olsun, ne dersiniz?
             Evet sevgili dostlarım. Sizlere kısa bir tavsiyede bulunmak istedim. Çünkü biz israf yapmayı alışkanlık haline getirdiğimiz için bu israfın farkına bile varmıyoruz. Sizle bu kış ayında doktora gitmeyen, sağlıklı ve mutlu bir yaşam geçirmenizi dilerim.
               Saygılarımla.
                                                                                                           23.01.2006
                                                              Hüseyin  DURMUŞ             

 

 
 
                                                                                                 Ana Sayfa  
     
   
 

        

 
     
 

 
     
     
 

 
   Günlük Özgürlük  
 



SICACIK BİR İLGİ,

GÜLER YÜZLER,
SADECE HİZMET,

GÖRMEK   İÇİN
BUYURUN
BİZ
YAVUZ OPTİK
EMRİNİZDE
LÜTFEN
SİZLERDE
GÜLER MİSİNİZ!

Adres:İstasyon Cad..No.44
SÖKE

 

 
     
  Milli Eğitim Baka.Çanakkale
Kültür ve Turizm
İzmir Belediyesi
Konak Belediyesi